Ste vedeli, da je najpogostejši vzrok zastrupitve ravno zastrupitev z ogljikovim monoksidom? Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja naj bi v Sloveniji na leto umrlo v povprečju kar 50 ljudi, zato je zelo pomembno, da se pred zastrupitvijo znamo ustrezno zavarovati. Detektorji ogljikovega monoksida bistveno pripomorejo k zmanjšanju zastrupitev znotraj objektov, obstajajo pa tudi druge preventivne metode, kot npr. redno pregledovanje in vzdrževanje grelnih sistemov bivalnih prostorov, čiščenje dimnikov, kakovostna ventilacija prostorov ter tudi redno pregledovanje in popravilo avtomobilskih izpušnih sistemov.

Detektor ogljikovega monoksida – standard EN50291

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so še posebej pogoste pozimi, torej v času kurilne sezone. Kot odgovor na nevarnost smrtonosnega plina brez barve, vonja in okusa, so se na trgu pred desetletji pojavili detektorji ogljikovega monoksida, ki so dandanes mnogo bolj izpopolnjeni, kot so bili nekoč. Obstajajo tako električni kot baterijski, od potreb posameznega gospodinjstva oz. poslovnega ali industrijskega objekta pa je odvisno, katera izbira je primernejša. Vsekakor pa mora biti vsak detektor ogljikovega monoksida skladen z evropskim standardom EN50291, saj skladnost zagotavlja visoko kakovost in ustrezno delovanje.

Ko se sproži detektor ogljikovega monoksida…

Ko detektorji ogljikovega monoksida zaznajo povečano koncentracijo plina CO, se sprožijo in pričnejo oddajati glasne zvoke. Zelo pomembno je, da vas ne zgrabi panika. Čim hitreje na stežaj odprite okna, preglejte in ugasnite grelne naprave, nato pa zapustite stanovanje. Če ne veste, kje je prišlo do uhajanja plina, lokacije nikar ne iščite sami. Tudi če veste, kje je, raje na pomoč pokličite gasilce, ki imajo ustrezno opremo in so za takšne primere tudi strokovno podkovani.

Detektorji ogljikovega monoksida so različni

Kot smo že zapisali, je detektor ogljikovega monoksida lahko električen ali baterijski. Večina se raje odloči za baterijskega, vendar je v tem primeru potrebno paziti, da baterije niso nikoli prazne. Obstajajo tudi detektorji z LCD zaslonom, na katerih lahko razberete trenutno prisotnost CO, največjo izmerjeno vrednost, prav tako pa so ponavadi dodane tudi druge funkcije, kot so prikaz časa, temperatura v prostoru itd. Nekateri detektorji ogljikovega monoksida so montažni, spet drugi samostoječi. Ena izmed prednosti samostoječih je, da takšen detektor lahko preprosto vzamete s seboj, če se npr. odpravljate na počitnice v leseno vikend hiško ali apartma.

Če se v vašem stanovanju ogrevate s plinsko pečjo ali kaminom, vam vsekakor priporočamo, da si omislite detektor ogljikovega monoksida in tako poskrbite za varnost ter miren spanec.